ПРЕХРАМБЕНО – БИОТЕХНОЛОШКИ ТЕХНИЧАР је стручњак за рад у лабораторијама и погонима

прехрамбене, фармацеутске и хемијске индустрије где се примењују биотехнолошки

процеси.

У непосредној производњи:

          • ради на линијама за производњу и прераду прехрамбених производа;

          • ради на издвајању и пречишћавању биљних и животињских сировина од којих се добијају

прехрамбени производи (уље, шећер, скроб);

          • користи активности микроорганизама где се биолошким путем  могу да производе прехрамбени

производи и сировине (кисело млеко, јогурт, кефир), биолошки конзервисано поврће (кисели купус),

пекарски квасац, органске киселине, пиво, вино, ензими, алкохол (етанол), лекови (антибиотици,

витамини), хемикалије и енергенти.

У лабораторији:

          • узима узорке за анализу и испитиванје физичких, хемијских и микробиолошких карактеристика;

          • контролише присуство и садржај хемикалија и адитива у намирницама;

          • контролише исправност, односно неисправност намирница.

     На крају школовања полаже матурски испит по Упутству министра просвете.

Радна места:

          • лабораторија за испитивање квалитета хране,

          • погони за производњу прехрамбених производа,

          • погони за производњу пијаће воде,

          • млекаре,

          • месаре,

          • пекаре,

          • посластичаре,

          • погони за производњу алкохолних и безалкохолних

            пића,

          • складишта прехрамбених производа,

          • самосталне радионице.

Списак предмета:

Наставни предмет

I

II

III

IV

нед

год

ук

нед

год

ук

нед

год

ук

нед

год

Ук

Српски језик и књижевност

3

108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страни језик

2

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Физичко васпитање

2

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Математика

3

108

108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рачунарство и информатика

2

72

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Историја

2

72

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Социологија са правима грађ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологија и заштита ж.околине

1

36

36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Географија

2

72

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технике рада у лабораторији

4

144

144

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Физика

2

72

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хемија

4

284

284

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналитичка хемија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технолошке операције

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прехрамбена технологија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Физичка хемија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Биохемија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Микробиологија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основи прехрамбене техн.

4+30 бн.

144+30

174

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрола квалитета у прехрамбеној индустрији

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предузетништво

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изборни предмети према програму профила

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изборни предмет

1

36

36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English French German Italian Russian

  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou
  • Slajder Shou